top of page
חיפוש
אבישי ברקוביץ

מפריחים בועות - איך להימנע משיגעון ההמונים?

בתאריך ה-19 ליולי, לפני כשבועיים, קיבלו השותפים של ZUZ Capital את המכתב המסכם למחצית הראשונה של 2021. החלק הציבורי של המכתב מצורף פה. הגרסה המלאה (כולל תשואות והשקעות של ZUZ) נשלח למי שמילא טופס משקיע כשיר באתר של ZUZ.

אנצל את ההזדמנות לשתף שZUZ צומחת בקצב משביע רצון בעקבות התשואות היפות ומינימום ההשקעה עומד לעלות בקרוב. אם אתם מעוניינים להשקיע, צרו קשר עוד היום עם קשרי המשקיעים שלנו ir@zuzcapital.com.



“The most amazing thing for me is that every single person who sees a movie, not necessarily one of my movies, brings a whole set of unique experiences. Now, through careful manipulation and good storytelling, you can get everybody to clap at the same time, to hopefully laugh at the same time, and to be afraid at the same time.”

- Steven Spielberg


שותפה יקרה, שותף יקר,

סר אייזיק ניוטון האמין כי זמן הוא דבר מוחלט המתקיים בזכות עצמו ואנחנו חולפים דרכו בקצב קבוע. מנגד, גוטפריד וילהלם לייבניץ האמין כי זמן הוא יחסי לחומר שעליו הוא פועל, ובהיעדר חומר אין זמן. התחושה אומרת שלייבניץ צודק. זמן הוא יחסי, הוא טס כשנהנים ולא עובר בכלל כשמשעמם.

ההיסטוריה מתנהגת בצורה דומה. יכולים לעבור שנים ועשורים שלא קורה בהם דבר, אך לפעמים ישנם שבועות או חודשים שהכל קורה בהם. אירוע כזה קרה בינואר השנה עם חברת גיים סטופ. מחזור שוק הון שלם, שיכול להימשך בזמנים רגילים עשורים, קרה במהירות הבזק, במשך כמה שבועות. ישנם הרבה לקחים להפיק מגיים סטופ, אז בואו נתחיל.

מי את, גיים סטופ?

גיים סטופ הינה רשת חנויות בה מוכרים משחקי מחשב חדשים ומשומשים. במצב נורמאלי היינו יכולים לסיים את ההסבר כאן. חברה כזו צריכה להיות חברה מתה. אילו הייתם בגיל הטיפש עשרה בארה"ב לפני עשור וסיימתם לשחק ב-Call Of Duty: Black Ops הייתם רצים לגיים סטופ המקומי, מוכרים את המשחק הישן לחנות וקונים משחק אחרי במקומו. בעוד שזה היה רעיון נהדר ב-1984, כשגיים סטופ נוסדה ולפני שהיה אינטרנט, שלושה עשורים מאוחר יותר קשה להרוויח ממודל עסקי שכזה.

חישבו על מה כל שקרה לטכנולוגיה מאז שגיים סטופ הוקמה, ובמיוחד בעשור האחרון. קונסולות משחקים חוברו לאינטרנט ורכישות משחקים עברו לאונליין. היום, אם מישהו קונה עותק פיזי של משחק, הם כנראה קנו אותו באמזון או חנות אינטרנטית אחרת. למה שמישהו יצטרך קרוב ל-5,000 חנויות פיזיות למשחקי מחשב, אפילו עוד ב-2019, לפני בוא הקורונה?

ניתוח אסטרטגי די פשוט של החברה והמצב התחרותי שלה מגיע למסקנות עגומות, וניתוח מדוקדק יותר חושף אפילו עוד בעיות במודל של GME. לדוגמא, בנושא המלאי – מלאי של משחקי וידאו מתנהג מעט כמו מלאי בתחום האופנה. אם לא מוכרים את המלאי מהר מאוד, המלאי מאבד את ערכו.

מערכה ראשונה: לפני זמן רב, בגלקסיה רחוקה, רחוקה

כפי שציינתי, הערכת השווי של GME בשנים האחרונות לא הייתה משימה קשה במיוחד. אם הייתם מקדישים לזה אפילו מעט מחשבה הייתם יכולים לומר בביטחון גבוה ש-GME תקטן משמעותית בעשור הקרוב. כהוכחה ניצחת אפשר להביא את חמש השנים האחרונות. המכירות של GME נפלו ב-50% והחברה עברה מרווח שנתי של m$350 ב-2016 להפסד שנתי של m$250 ב-2020.

הרוב המוחלט של הפעילים בשוק ההון פועלים על פי תחזיות. הם מניחים שהמחיר היום נכון ומנסים להעריך מה יקרה מנקודה זו והלאה. עבור האנליסט הממוצע שניתח את GME מדובר בשורט וודאי. אבי האנליסט היה לווה מניות מהסוחר בני ומוכר אותם לגבי. כשהמחיר היה יורד, אבי היה קונה את המניות בחזרה במחיר נמוך יותר ומחזיר אותם לגבי. אבי היה מרוויח את הפער בין המחיר שבו הוא מכר את המניות לגבי לבין המחיר שהוא קנה אותם חזרה, פחות ריבית קטנה שהוא שילם לבני עבור ההלוואה.

קרנות גידור רבות עשו בדיוק את זה, שורט על GME. הם הרוויחו המון בשנים 2016-2020, כשמחיר המניה ירד מ-30 וקצת דולר לפחות מ-$4 ב-2020 (עוד לפני הקורונה).

כבר מצאנו את הטעות הראשונה בסיפורנו. רוב קרנות הגידור אינן פועלות לפי גישת הערך. אפילו אם נזניח את הקרנות שמנתחות תנועות במחיר ניירות ערך ונתמקד באלו המנתחות את החברה, רובן בונות ציפיות לעתיד מבלי להתייחס להווה. הבעיה במכירה בחסר של מניית GME באותן שנים היא שמחיר המניה שיקף תמיד שנתיים נוספות של הידרדרות עסקית. זה כמו למכור רכב בן 5 במחיר של רכב בן 7. אין ספק שרוב הסיכויים ששוויו ייפול למכיר המכירה בעוד שנתיים, אבל היום מישהו קונה אוטו במחיר מצוין. המחשה טובה לנקודה זו היא העובדה שבעוד שהמכירות של GME נפלו ב-50% בין 2016 ל-2020, המניה נפלה ב-90% באותה תקופה. השוק התקדם מהר מדי.

חשוב לחדד, חברה המוכרת פחות ופחות כל שנה ושורפת מזומנים תוך כדי שווה מעט מאוד. למרות זאת, היו זמנים שמחיר המניה ירד מהר כל כך שהיא פתאום נהייתה זולה מספיק שיהיה שווה לקנות אותה. בעוד ש-GME הייתה חברה הפסדית עם ירידה מתמשכת במכירות ומודל עסקי שבור, הם עדיין מכרו מוצרים במיליארדי דולרים מדי שנה. הם היו בדרך לחדלות פירעון, אבל עוד לא. כפי שקרנות הגידור גילו בהמשך, מכירה בחסר של מניה השווה יותר משווי השוק שלה היום זה רעיון מסוכן מאוד.

עבדכם הנאמן התחיל את הרומן שלו עם GME ב-2015, באחת התקופות של הירידות המוגזמות. רכשתי מניות של GME לפני ש-ZUZ נוצרה. אחרי שמכרתי אותה היא המשיכה להיות ברשימת המעקב שלי של מניות מעניינות, ועקבתי אחרי התפתחותה. לא קניתי אותה משום שהיא הייתה "קובית קרח נמסה" – חברה זולה שסביר שהערך ירד עד שהוא יפגוש את המחיר ולא להיפך. בשלהי 2020 היא הייתה שווה $17-$20 למניה ונסחרה תמורת $3-$4 למניה, מבצע נהדר אילו רק ערך החברה היה נותר יציב, אבל הייתה הסתברות גבוהה שהערך היה ממשיך להתאדות ולהיות שווה למחיר עד סוף 2022.

בינתיים, בצד השני

אי שוויון נאש הוא מונח מתורת המשחקים. המונח מסביר ומוכיח מתמטית כי על מנת שכל השחקנים במשחק ישיגו את התוצאה האופטימלית עליהם להתחשב בפעולות של השחקנים האחרים.

קל להדגים את אי שוויון נאש בדייט עם בן או בת הזוג שלכם. אתם יוצאים למסעדה חדשה שנפתחה ומקבלים את התפריט. ישנה מנה אחת בתפריט שעומדת מעל כולם – נשמעת מעולה, בדיוק לטעמכם ואתם רוצים להזמין אותה. אתם מסיטים את מבטכם אל עבר בן או בת זוגכם ושואלים "מה את/ה מזמינ/ה?". בן או בת הזוג מצביעים בדיוק על המנה שחשבתם להזמין. אם מטרתכם היא לחוות כמה שיותר מנות מהתפריט מבלי לחזור למסעדה בשנית, ייתכן שתזמינו דווקא את העדיפות השנייה שלכם ותתחלקו במנות. ההתחשבות במה שבן או בת זוגכם מזמינים היא אי שוויון נאש. מנסיוני, אותה התחשבות היא גם הרגל טוב.

באוגוסט 2020 זיהה משתמש באתר reddit בשם u/Jeffamazon תופעה מעניינת. הוא זיהה שקרנות הגידור שכחו את הוראותיו של נאש. כל קרן גידור עשתה מחקר עצמאי והגיעה למסקנות עצמאיות שבמקרה היו זהות למסקנות של שאר קרנות הגידור. במצטבר, הקרנות הגיעו למצב שבו יותר מ-100% ממניות החברה נמכרו בחסר. בלי קשר לערך של GME, הקרנות יצרו מציאות מאוד לא יציבה ובעלת פוטנציאל לשורט סקוויז (סחיטת מוכרים בחסר).

על מנת להפוך את הסיפור למוחשי יותר, דמיינו טיסה בת 100 מושבים מסוף-העולם-שמאלה עילית לנווה אמצע-שום-מקום ביום רביעי כלשהו. הטיסה תמריא בעוד שישה חודשים והכרטיסים נמכרים בעצלתיים. אתם מכירים את הטיסה הזו ואת התנהגות ההיצע והביקוש שלה היטב. מחיר הכרטיסים מתחיל ב-$150 לכרטיס, אבל בשבוע הטיסה, כשחצי מהמקומות פנויים, המחיר יורד ל-$5 לכרטיס. יש לכם רעיון נהדר, ללוות כרטיס ממישהו, להשאיר ערבון, ולמכור את הכרטיס תמורת מחיר השוק היום – $150. בשבוע הטיסה לקנות כרטיס תמורת $5 ולהחזיר למי שהלווה לך. אתם אמורים להרוויח $145.

ברגע שמכרתם כרטיס בודד, אתם בסכנה. באופן תיאורטי, במקרה שכל הכרטיסים ימכרו על ידי חברת התעופה, כיוון שאתם לוויתם כרטיס ומכרתם אותו למישהו נוסף, יהיו 101 אנשים המצפים לעלות על הטיסה. כלומר אתם מניחים במפורש שהחברה לא תצליח למכור את כל הכרטיסים או שמישהו יבטל את כרטיס הטיסה שלו ואתם תוכלו לקנות הכרטיס במחיר נמוך יותר ממה שקיבלתם. ייתכן שתגלו שהטיסה מלאה ואיש לא מוכן למכור את הכרטיס שלו - והרי לכם שורט סקוויז. אתם חייבים לקנות חזרה את הכרטיס על מנת להחזיר את ההלוואה אבל אף אחד לא מוכן למכור. אם עוד אנשים עשו כמוכם – ככל שהמחיר עולה, אתם "המהמרים" מפסידים יותר, מה שהופך אתכם לנואשים עוד יותר לקנות ומעלה עוד יותר את המחיר שאתם מוכנים להציע כדי לקנות ממשהו את הכרטיס שלו. הביקוש גדול מההיצע והמחיר נוסק.

מה שהפך את המקרה של GME לכל כך הזוי, היה מספר השורטים שנמכרו – פי 2 מכמות המניות שבאמת יש בשוק. זה כמו שהמוכרים בחסר ילוו מעל ל-100 כרטיסים בטיסה שבדוגמא וימכרו אותם בשוק החופשי בלי לשים לב שפתאום יש יותר מ-200 קונים לכרטיסים בטיסה של 100 מושבים.

האדם שמאחורי היוזר u/Jeffamazon הבין שאפילו עלייה קטנה במחיר המניה יתחיל מעגל קסמים אשר יביא לעלייה דרסטית במחיר המניה. במניה בלי מוכרים בחסר ישנו איזון יציב בין קונים למוכרים – אם מישהו רוצה לקנות, דרושה עליית מחיר עדינה בשביל לגרום למישהו למכור. כשיש הרבה מוכרים בחסר והמחיר עולה מסיבה כלשהי, הם עלולים לקבל Margin Call, מצב בו הם נדרשים להחזיר את המניות שהם לוו או להוסיף עירבון. בהרבה מקרים הם יבחרו לקנות את המניות בחזרה, פעולה אשר גורמת לעליה נוספת במחיר. העליה הנוספת גורמת למוכרים בחסר נוספים להידרש לקנות את המניה, כמעט בכל מחיר.

הנקודה הקריטית ש- u/Jeffamazon זיהה היא שקרנות הגידור לקחו על עצמם סיכון עצום שהם לא היו מודעים לו. כיוון שהם נחשפו לסיכון הזה במכירה בחסר, עם מלווים שיכולים למשוך את המימון או לבקש חזרה את המניות שלהם, הם העמידו את עצמם בנקודה חלשה מאוד.

מערכה שניה: אומנות המלחמה

יש לי כבוד גדול מאוד לצבא האינטרנט הראשוני והקטן. כקבוצה, הייתה להם תפיסה של הערך של GME, הבנה של כוחות השוק השונים, והכי חשוב במקרה שלנו – הכישורים להתחיל משהו וויראלי ברשת. ידם הייתה על העליונה, הן מבחינה טקטית והן מבחינה אסטרטגית. כיוון שזה היה המצב, הם יכלו להביס צבא גדול וחזק הרבה יותר.

באוגוסט 2020 הם יצאו לדרך. אחד ממשתמשי האינטרנט מהקבוצה, נכנה אותו DFV בקיצור, עשה רכישה גדולה בשביל לנסות להפיל את הדומינו הראשון. בעוד שזו הייתה "רכישה גדולה" עבור DFV, היא הייתה קטנה במונחי שוק, כמה עשרות אלפי דולרים. זה היה כל התיק של DFV. הוא ניסה לגרום לכסף שהיה לו להיות בעל השפעה כמה שיותר גדולה על ידי רכישה של אופציות Call ממונפות מאוד. רכישת אופציות מסוג זה שקולה לרכישת ביטוח נגד עליה של מחיר המניה ומאפשרת למחזיק האופציה לרכוש מניות במחיר קבוע מראש. הברוקרים, שמכרו ל-DFV את האופציה לקנות מאות אלפי מניות במגוון מחירים גבוהים יותר מהמחיר ביום הקניה, קנו מניות בשוק החופשי רק למקרה שהם יצטרכו לספק את המניות ל-DFV. אופציות נבנו ככלי השקעה ממונף, והמשתמש הזה הצליח לגרום לתהודה גדולה יותר בזכות השימוש באופציות. כמו כן, העובדה שהוא הכניס את כל התיק שלו למניה אחת בצורה ממונפת כל כך הצליחה לתפוס את תשומת הלב של רבים ברשת.

אופציות קול פועלות כמו ביטוח רפואי. חברות ביטוח מוכרות לנו את האופציה לשלם פחות על טיפול רפואי. אנחנו משלמים מדי שנה, אבל אם אנחנו זקוקים לטיפול, זה זול יותר מאשר לו היינו צריכים לשלם באופן ישיר, כי אנחנו נדרשים לשלם רק השתתפות עצמית. בארה"ב, לדוגמא, כשחברת ביטוח מוכרת מספיק פוליסות ביטוח באזור גאוגרפי מסוים, היא קונה בית חולים על מנת לשלוט בהוצאות שלה. זו הסיבה שהברוקרים קנו מניות אחרי שמכרו אופציות.

DFV התחיל לפרסם העתק של התיק שלו באופן יומיומי. תנועות קטנות יחסית במחיר המניה גרמו לתיק ההשקעות שלו להכפיל את עצמו ולאבד מחצית מערכו בצורה יומיומית. התנועות החדות, בשילוב עם העדכונים היומיים, התכתבו היטב עם התרבות אשר שלטה בזמנו בקבוצת r/wallstreetbets ב-reddit. זו תרבות אשר קידשה נטילת סיכונים עצומים. DFV יצר לעצמו קהילת עוקבים במהירות.

מערכה שלישית: ערימת ילדים

עד תחילת ינואר השנה, מחיר המניה של GME זינק מ-$3-$4 למניה לסביב $17 למניה. הזינוק הזה קרה הודות לקבוצה קטנה של אנשים חכמים שניצלו את מצב השוק. המצב נוצר על ידי קרנות הגידור, שהתעלמו מכמות השורטים בשוק ולא הסתכלו על כל התמונה. כמובן שלא הייתה איזו מטרה מיוחדת לנקום בקרנות הגידור. ייתכן כי הרווח שהגיע על חשבון קרנות גידור היה בונוס נחמד, אבל ודאי שלא מטרה מרכזית. במילים אחרות, הקבוצה שקנתה בהתחלה ידעה מה היא עושה ולמה. במחירים של $17-$20 למניה, GME הייתה מתומחרת במלואה ובמקרה הטוב אפשר היה להגיד שאפשר להמשיך להחזיק אותה. רכישה ברמות מחירים כאלו טמנה בחובה סיכון עצום. האנשים שקנו בלמעלה מ-$20 למניה היו ספקולטורים שלא הבינו את ההיגיון של הרכישה ומי נגד מי. הם חשבו שהם "נוקמים בוול סטריט" או שמדובר ב"השקעה חסרת סיכון".

אחרי עליות שערים חדות, פעילים רבים בשווקי ההון הפכו את GME למעגל שמזין את עצמו. התקשורת עלתה על הגל, וזה גרם לעוד יותר אנשים לשמוע על הסיפור. ככל שיותר אנשים שמעו על GME, יותר אנשים קנו והמחיר המשיך לעלות. זה גרם למחזיקי השורטים לקנות מניות על מנת לנסות לצמצם הפסדים, ולמחיר לעלות עוד יותר.

בשלהי ינואר, מחיר המניה של GME התקרב ל-$500 למניה. מדובר במחירים בועתיים, כאשר המניה נסחרה במכפיל מכירות של 5, כלומר מחיר המניה היה פי חמש מכלל המכירות השנתיות של החברה לחברה קמעונאית פיזית. לשם השוואה, וולמארט נסחרת במכפיל מכירות של 0.68. לוולמארט יש נוכחות אונליין גדולה, והיא מוכרת מוצרים שאי אפשר להוריד מהאינטרנט. זו נקודה מעניינת, שחברה שהייתה השקעה טובה בדצמבר 2020 במחיר של $3 למניה הפכה להשקעה גרועה בינואר 2021 במחיר של $480 למניה. ברור שהעסק לא השתנה משמעותית במהלך אותו חודש - רק היחס בין שווי השוק לערך השתנה - וזה בדיוק ההבדל בין השקעה מעולה לבועה.

בשלב הזה, הבועה משכה כל קונה אפשרי ביקום. אנשים שמעולם לא שמעו על מניות או קרנות גידור או מכירה בחסר ציטטו מדף המסרים של "להתנקם בוול סטריט". אנשים קנו מניה בודדת והלכו להשוויץ בפורומים באינטרנט. כשהבועה התחילה לאבד אוויר, היא התפוצצה. המחיר צנח ל-$50, עדיין יקר בטירוף, אבל עשירית ממה שזה היה כמה ימים לפני כן.

GME ביצעה מאז הנפקה משנית לציבור, העסיקה כמה חברי הנהלה חדשים, והתחילה לבנות עסק אונליין חדש. מחירי המניה ממשיכים להיות תנודתיים למרות שהעסק היום טוב יותר משהוא היה בינואר. התנודתיות נובעת משני גורמים קצרי טווח: שחקנים חסרי ידע וניסיון המצטרפים למסיבה מאוחר מדי, ואגו ותיקי השקעות פגועים של קרנות גידור שהפסידו על GME. הגורם ארוך הטווח הוא השיפור במצב העסקי של החברה. בסופו של דבר, רעשי הרקע ישככו והמחיר והערך יפגשו שוב.

אפילוג: מוסר השכל

הסיפור של GME הוא סיפור נהדר. סיפור שיסופר באקרנים, עם הגיבור, משתמש האינטרנט, שיגולם על ידי קומיקאי שבדיוק עושה את תפקידו הדרמטי הראשון. ייתכן שהסיפור ימותג כסיפור דוד וגוליית מודרני. הגרסה הדרמטית שתצא לאקרנים בסופו של דבר תאבד הרבה מהפרטים החשובים שמאפשרים לנו להפיק לקחים מהעלילה הזו. משקיעים אינטליגנטיים ילמדו מהמקור.

מינוף

מינוף הוא דבר עוצמתי אשר מגביר הן סיכוי והן סיכון. החבר'ה מהאינטרנט שקנו מניות GME השתמשו במינוף והסתכנו באיבוד הכל. הגל הראשון של משקיעי reddit הכפיל את השקעתו הראשונית בעשרות רבות. הם הפכו עשרות אלפי דולרים למיליונים. השורטים, המוכרים בחסר, השתמשו גם כן במינוף. השורטים הרוויחו הרבה מאוד כסף בשנים 2016-2020, ואז הפסידו המון כסף ב-2021.

חיסרון נוסף במינוף הוא הענקת שליטה לאחרים בתיק ההשקעות שלך. משקיע לא ממונף יכול להחזיק השקעה במשך עשור ואיש לא יכול להכריח אותו למכור את ההשקעה. מינוף הוא כמו טנגו – צריך שניים. ייתכן שאתם צודקים בתזת ההשקעה שלכם במאת האחוזים, אם המלווה שלכם מחליט שהגיע הזמן להחזיר את ההלוואה זה לחלוטין לא משנה כמה אתם צודקים. המלווה (האדם שהלווה לכם את כרטיס הטיסה) יכול לבטל את ההלוואה באופן כמעט שרירותי, מחזיק האופציה יכול להפעיל את האופציה או שהאופציה יכולה לפקוע.

שימוש במינוף טומן בחובו סיכון עצום עם אפשרות לרווח גדול. ZUZ נמנעת ממינוף כשהדבר אפשרי. עושר גדול נבנה במהירות הודות למינוף. עושר גדול עוד יותר הופסד בגלל מינוף.

מחקר

ההמון שקנה את GME חשב שהוא מצטרף לתנועה אנרכיסטית כלשהי. "לשרוף את המועדון", "להפיל את השיטה" ועוד היו חלק מהביטויים שהסתובבו בקרב אותו המון. דיווחים תקשורתיים ואינטרנטיים מדויקים פחות שפכו גם הם את שמנם על המדורה. רוב ההמון שהיה חלק מהגל השני לא הבין מה הוא עושה ולמה.

כל פעילות בשווקי ההון ללא מחקר תאפשר לכם לקנות ולמכור בכל מחיר – דרך בטוחה להפסדים גדולים. פשוט אימרו לא.

מומנטום

ברגע שכדור השלג מתחיל להתגלגל, קשה מאוד לעצור אותו. עד רגע זה אנשים מנסים "לעשות סיבוב" על משהו שקרה ונגמר לפני חצי שנה. המסקנה הברורה היא שמומנטום היא שיטה גרועה להשקעה. המסקנה הנוספת, העדינה יותר, היא שהתנהגות משוגעת של פעילים בשוק ההון יכולה להמשיך יותר ממה שהייתם מצפים. וורן באפט אמר, בתרגום חופשי, "השווקים יכולים להישאר משוגעים זמן רב משאתם יכולים להימנע מפשיטת רגל".

במקרה של GME, היה קל להראות שמחירים של $400-$500 למניה היו מעבר לכל דמיון. שחקני מומנטום ראו את העליות האדירות במחיר המניה וקנו, ממחיר של $50 למניה ועד ל-$483 למניה. בשבריר שניה המומנטום נעלם.

ערך

ערך, כמו מומנטום, יכול להעלם גם הוא. ההבדל הוא שלוקח זמן להרוס נכסים ואת ערכם. ערכה של חברה הוא מדד מוחשי שחי מחוץ לשווקים הפיננסיים. קחו את וולמארט לדוגמה. ערכה של וולמארט נובע מלקוחותיהם והעובדה שהם ממשיכים לקנות שם, המערך הלוגיסטי המדהים שלהם, מותג, נדל"ן ועוד. הערך אינו תלוי בשוק ההון, במחיר המניה או באופנה האחרונה השולטת בשוק.

המניה לא יודעת שקנית אותה

GME, או כל מניה אחרת, לא יודעת באיזה מחיר קנית אותה. אין לה מושג מה אתם מצפים שהיא תעשה ובוודאי שלא אכפת לה. טבעי מאוד לפתח "מערכת יחסים" עם מניה – היא טובה כשהיא עולה, רעה כשהיא יורדת, היא יכולה לגלם את התקוות והשאיפות שלכם והיא יכולה לגרום לכם להרגיש שאתם חכמים כי קניתם אותה. ייתכן שאתם מרגישים שבעלות על מניה (או מכירתה בחסר) גורמת לכם להיות חלק ממועדון או מקבוצה, אנחנו והם, טובים נגד רעים. זו מערכת יחסים חד צדדית. אם קנית מניה ב-$10 והיא ירדה ל-$4, זה לא אומר שהיא תעלה חזרה ל-$10. זה שאתם חושבים שהיא שווה $15 לא אומר שהיא תעלה לשם. כל מה שיש לכם הן העובדות היום ויכולות האנליזה שלכם. וודאו שאתם צודקים.

קרנות סל – שוטה על הגבעה

GME היא חלק מקבוצת מניות שנקראות מניות meme, מניות שמורצות על ידי קבוצות באינטרנט לגבהים אסטרונומיים. מניות אלו מדגימות את החולשה המובנית של קרנות הסל ומשקיעים פסיביים אחרים. הייתי שמח להדגים את הנקודה על GME, אבל ישנה חברה אחרת שגורמת לקרנות הסל להיראות כפרודיה גרוטסקית עוד יותר.

ראסל היא חברה אשר יוצרת ומתחזקת מדדים. בין היתר, הם מתחזקים את מדד הראסל 1000, ראסל 2000, ראסל 3000 ועוד. פעם בשנה החברה קובעת את רשימת החברות אשר יכללו בכל מדד ואת משקלה של כל אחת מאלו. יום זה נקרא בחברת ראסל “reconstitution day”, יום השיקום. יום השיקום הוא תהליך בו קובעים את הגבול העליון והתחתון של כל מדד מניות. אלף החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר נכללות בראסל 1000, אלפיים החברות הבאות נכללות בראסל 2000 וכך הלאה. מספר שבועות אחרי התאריך הקובע הרשימות מתפרסמות, והשינוי נכנס לתוקף כמה ימים אחר כך.

חשוב להבין כי בעוד שהשינויים למדדים השונים מתפרסמים מראש, ה"מדד החדש" מחליף את ה"מדד הישן" ביום מסוים בסוף יום המסחר. אם שווי השוק של חברה מסוימת משתנה אחרי שהוחלט שהיא תצטרף למדד אבל לפני ההחלפה למדד החדש, המדד לא ייהנה מהעלייה אך ייאלץ בכל זאת לקנות במחירים גבוהים.

מנייתה של AMC Entertainment Holdings, Inc. (AMC) נחשבת למניית מֶם, בדיוק כמו GME. ביום השיקום של ראסל של שנת 2021, נקודת החיתוך בין מדד הראסל 1000 והראסל 2000 נקבעה בחברות בשווי שוק של 7.2 מיליארד דולר. באותו יום, ל-AMC היה שווי שוק של 4.7 מיליארד דולר, שווי שוק אשר הציב אותה אי שם באמצע הראסל 2000 ורחוק מהגבול העליון של המדד. בתוך פחות מחודש, שווי השוק של AMC קפץ ל-27 מיליארד דולר בגלל מומנטום של משתמשי אינטרנט, בלי סיבה אמיתית.

אבל הקפיצה הזו קרתה אחרי שנקבעו המשקולות של המדד החדש אבל לפני שהמעבר בין המדד הישן לחדש בוצע בפועל וגרם לכך שקרנות הסל, שהיו חייבות לקנות AMC כדי לשקף את ראסל 2000, היו חייבות לקנות זבל במחירים מופקעים.

גודל מדגם

ניתן היה להסיק כי חיפוש אחר הזדמנויות כמו GME היא צורת ההשקעה הנכונה. בשיטה כזו אפשר לעשות תשואה של 60 שנים בכמה חודשים. האמת היא שקשה למוח שלנו להתמודד עם סטטיסטיקה. אין ספק שזה מפתה מאוד לעשות פי 100 על הכסף בכמה חודשים, להכניס את כל התיק להשקעה הבודדת כזו וללכת הבית. מה שאנחנו שוכחים לפעמים זה שבעוד שאנשים התעשרו על GME, אנשים אחרים איבדו הכל על דברים דומים שהיו "וודאות של 100%" או "זה לא תלוי בכלום, זה מתמטיקה". ההסתברות למצוא מניה כזו דומה להסתברות לזכות בלוטו: אדם אחד חושב שזו ההשקעה הטובה ביותר, ומיליונים מאבדים הכל.

0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


תודה שנרשמתם

bottom of page